Basisvaardigheden

Voor jezelf praten
In de praktijk blijkt het niet altijd gemakkelijk om te zeggen wat je wilt zeggen. Vaak zonder dat je het beseft ga je voor een ander denken of invullen wat een ander zal denken of voelen. Voor je het weet wordt het dan ingewikkeld.
Bijvoorbeeld, je komt te laat op een vergadering. Dan denk je: “ze zullen wel denken dat ik niet geïnteresseerd ben“, en je gaat je mond houden. Daardoor wordt de kans groot dat je ook die indruk wekt. Zo maak je je angst waar. In de trainingen leer je voor jezelf te praten. Daarnaast leer je hoe je je fantasieën kunt checken bij anderen.

“Als je geen ‘nee’ kunt zeggen, kun je ook geen ‘ja’ zeggen.”

Nee zeggen
Veel mensen zijn gewend om altijd ‘ja’ te zeggen als ze iets gevraagd wordt. Ze vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Bang dat ze niet meer aardig gevonden worden, bang om afgewezen te worden. In de RET trainingen bijvoorbeeld leren mensen dat dit een irrationele gedachte is, die je beperkt. Die kun je uitdagen, dat wil zeggen: kijken of het klopt wat je denkt. Daardoor start een bewustwordingsproces. Je leert zo dat anderen je helemaal niet afwijzen als je ‘nee’ zegt. Sterker nog, je kunt er juist om worden gerespecteerd. Door dit inzicht wordt het makkelijker om ‘nee’ te zeggen als je ook ‘nee’ bedoelt.

“Verbeterde ontvangst, verbeterde verstandhouding.”

Luisteren
Het vraagt nogal wat inspanning om echt naar een ander te luisteren. Iemand noemt een vakantie in Spanje. Gelijk heb je beelden, herinneringen van jouw eigen reis door Andalusië… Ook is er de valkuil om je meteen te verdedigen als iemand iets tegen je zegt wat je niet zo leuk vindt.
Op die momenten ben je niet meer bezig met luisteren naar hoe het voor die ander is. Je bent bezig met je eigen film. Echt luisteren is actief geïnteresseerd zijn in wat de ander te melden heeft. Jouw reactie komt later. Dit kun je oefenen door LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.